Kijlstra sierbestrating tips
Kijlstra sierbestrating tips
Als u zelf een terras of pad aanlegt met onze Kijlstra bestrating, wilt u natuurlijk dat de uitgekozen Kijlstra bestrating er de komende jaren mooi bij ligt. Daarom geven wij als Sierbestratingsmarkt.com een aantal praktische bestrating tips:
Eerst ontwerpen
Maak van tevoren een goed ontwerp en teken dit op schaal uit. Vergeet hierbij vooral niet plaatsen zoals deuren, regenpijpen en afvoerputjes aan te geven.
Minimale afmetingen
Afhankelijk van het doel waarvoor u de Kijlstra bestrating aanlegt, zijn voor een oprit, pad of terras bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk bij het ontwerpen goed na over de afmetingen die uw terras, pad, oprit of parkeerplaats moet hebben. Voor een terras heeft u zeker 3x4 meter nodig. Als u ook speelruimte wilt voor uw kinderen wordt dit al snel meer. Een oprit is minimaal 3 meter breed en een pad 90 cm.
Het zandbed
Het zandbed onder de tegels moet minimaal 10 a 15 cm dik zijn. Bij slappe ondergrond, bijvoorbeeld klei, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op plaatsen die zwaar worden belast is 50 cm nog verstandiger. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan een oprit. Leg het zandbed in verband met de afwatering “op afschot”; het zandbed moet ongeveer anderhalve centimeter per meter aflopen.Vooral bij Kijlstra klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen.
Kijlstra Straten
Leg de bestrating op het vlakke zandbed. Daarna tikt u het aan met een rubber hamer. Na het straten moet u het straatwerk goed invegen met zand. Herhaal dit na enkele dagen. Doe dit niet bij geslepen en gestraalde tegels.
Onderhoud
Bijna alle Kijlstra terrastegels geslepen en gestraalde tegels zijn gemaakt op basis van wit cement. Daardoor zijn ze gevoeliger voor vuilopname dan tegels die gemaakt zijn op basis van grijs cement. Om de tegels te beschermen tegen oppervlaktevulling, moeten ze na het leggen worden verzadigd met een zuurvrije zeep. Gebruik in de winter nooit dooizout. Dit tast de duurzaamheid en het uiterlijk van de tegels aan.
Reinig uw terras bij voorkeur nooit met een hogedrukspuit. Een te hoge waterdruk zal het tegeloppervlak aantasten, waardoor fijn grind zichtbaar wordt. Een verschijnsel dat bij normaal gebruik pas na vijf jaar zal plaatsvinden.
Witte uitslag op bestrating
U ziet het wel eens op trottoirs of op de muren van huizen: witte vlekken. Deze zogenaamde "witte uitslag" of "uitbloei" komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er niet gevoelig voor.
Wat is witte uitslag?
Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kun je niet alle factoren in de hand houden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de boosdoener. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan dan de witte vlekken op de bestrating.
Wanneer ontstaat het?
Er zijn twee situaties waarbij witte uitslag kan ontstaan: bij de productie, door het aanmaakwater (primaire uitslag) of later, door regen (secundaire uitslag). De primaire uitslag komt niet of nauwelijks voor. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor werken zeer gunstig op het tegengaan van witte uitslag. Primaire uitslag bij de productie van beton is dan ook zo goed als uitgesloten. Heeft een betonproduct te lijden onder witte uitslag, dan komt dat doordat na de productie de chemische reactie van cement en water gewoon doorgaat. Tijdens de opslag of na plaatsing kunnen de tegels - vooral tijdens regenbuien - een teveel aan water opnemen, dat na de bui weer wordt afgestoten. Het gevolg: secundaire uitslag.
Wat is er aan te doen?
Aan witte uitslag kunt u eigenlijk niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat, is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen zonder dat het product zelf wordt aangetast. Het enige dat helpt is geduld, want alle witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf. Door het kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat langzaam in een stof die wel oplosbaar is in water. Het probleem lost zichzelf dus op. Nu is gebleken dat zure verontreinigingen in de lucht, zoals koolzuur en zwaveldioxide het proces versnellen. Met andere woorden: witte uitslag verdwijnt sneller op plaatsen met veel industrie dan in gebieden met zuivere zee- en berglucht.
TOP 5 BEST VERKOCHT KIJLSTRA
1. Kijlstra Waalformaat Antiek Getrommeld
Uitgebreide presentatie centraal in NL
Wij liggen direct aan de A50 in Heerde!
Presentatie - opslag Kijlstra bestrating
Kamperzijweg 6
8181NC Heerde
0578 69 50 78